Att döma mellan man och kvinna.

Kunskap är a och o. Det är viktigt att man vet vad man håller på med. Speciellt när man är i andra människor själar och rotar. Man behöver hämta in kunskap från olika håll.

Jag tänker nu på relationsproblem och då speciellt de problem som finns i destruktiva relationer Men kunskap täcker inte allt. Man behöver ha en enorm vakenhet och fingertoppskänsla. Hur kan man som pastor/själavårdare veta att en relation är destruktiv? Det kan man inte alltid. Inte om man inte bor granne och hör genom väggen vad som händer, eller att man bor i samma bostad som paret. Men en fingervisning kan vara att se efter vilka reaktioner kvinnan har. Sitter hon tyst under samtal när mannen är med eller är hon aktiv? Vill hon att det skall vara absolut tystnadsplikt gentemot mannen? Eller verkar hon ovanligt spänd trots att mannen verkar lugn och sansad? Det kan, men inte alltid, vara små fingervisningar som man kan ta vara på om man är vaken.

Det kan vara svårt att bedöma situationen. Speciellt när hon säger si och han säger så och det låter som om det är två olika äktenskap man pratar om. Vem skall man då tro? Vad skall man tro? Och/eller att mannen tonar ned sin roll i hela röran. Då borde larmklockan skrälla att här är det ett allvarligt fel så försiktighet bör iakttas

Det kan vara svårt att som utomstående stå och försöka bedöma vad som är grundproblemet hos ett par. Men var lyhörd och lyssna aktivt innan du/ni pratar med paret utan att tänka på bibelord som skulle passa in i situationen eller teologiska aspekter på det som sägs, eller vad som än kan röra sig i huvudet på den som är samtalshjälpen. Gör som spädbarnet. Lyssna med hela varelsen - ett aktivt lyssnande. Om du inte vet vad jag menar så be att få ställa dig över en vagn med en ca 3-5 månaders baby och prata med barnet. Iaktta hur barnet reagerar på olika röstlägen och ditt tal. Ögonrörelser, handrörelser, hur rör barnet kroppen? Ett spädbarn har alla sinnen på vid gavel och lyssnar med hela kroppen. Samma form av lyssnande kan även en vuxen ha med lite träning. Det kräver engagemang och ork att göra det, men det kan vara värt det om det kan rädda en människa i en svår situation. Jag tror att detta kan göra att man inte misstar sig lika mycket.


Må gott och var rädda om varandra

 

En väg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0