a-kassa - sjukförsäkringen 0-0

Minimi kravet för a-kassa är att man skall kunna arbeta minst 17 timmar i veckan i snitt. 
 
Sjukersättning kan man få på 25 %, 50 %, 75 % och 100 % dvs 10 timmar/v, 20 timmar/v, 30 timmar/v och 40 timmar/v.
 
Har man sjukersättning på 75 % är man alltså arbetsför 10 timmar i snitt per vecka.
 
17 timmar - 10 timmar =7 timmar. Det är vad som fattas för att vara berättigad a-kassa. 
 
Hur har politikerna tänkt här? Eller har man inte tänkt alls?? 
 
Är man arbetslös på 25 % och har sjukersättning på 75 % är man med andra ord hänvisad till försörjningsstöd på kommunen. Försäkringskassan har sina givna ramar och det har a-kassorna också. Men dessa ramar passar inte ihop och där kommer människor i kläm.
 
Jag kan förstå att det kan vara näst intill en omöjlighet att hitta ett jobb på 25 %. Men för den skull exkludera något från a-kassan på grund av 75 % sjukersättning är en form av diskriminering. Här har politikerna något att sätta tänderna i. Sjukförsäkringen kontra a-kassereglerna. Det behövs större samordning och anpassning till verkligheten. Men å andra sida... Det är ju inte precis politikernas starka sida. Mycket ord och obefintlig verklighetsförankring. 
 
 
 

Galet länge sedan.

Vet att någon enstaka har kikat in här lite nu och då. Själv har jag haft en 2 år lång galen resa i en av de värsta bergochdalbanorna man kan råka ut för. Det är mycket orsaken till att jag inte har hållit igång bloggen.

 

Som jag skrev för ca 2 år sedan hade jag fått en Parkinsondiagnos. Den togs bort i våras. Efter många kullebyttor utförda av läkare och märkliga turer har nu diagnosen tagits bort. Det har tagit mig lång tid att fatta att jag inte var alvarligt sjuk efter att först ha fått en alvarlig diagnos. Lägger ingen skuld på min vårdcentral. Jag har fått ett fantastiskt stöd där. Om neurologjouren hade sagt åt min husläkare att skicka in mig till neurologen obehandlad hade förmodligen allt gått rätt från början. Men som neurologen i Stockholm sa "jag hade velat se det jag behandlade och inte behandla på distans vid nyinsjuknande". Än i denna dag vet ingen vad det var som hände och jag kommer troligen aldrig få veta det, hur gärna jag än vill ha förklaring. De symptom jag uppvisad för 2 år sedan har avtagit nästan helt och jag undrar vad 17 det var som hände. Men det kommer jag som sagt troligen aldrig få veta.

 

Min två år långa sjukskrivning gick ut nu den 10 januari så nu är jag arbetssökande. Det är bara att hålla i hatten och hoppas att det finns någon där ute som är ute efter administrativ personal på 25 %, för det är så mycket eller lite beroende på hur man ser det, jag kan jobb. CV håller på att skrivas och ett allmänt hållet personligt brev är klart. Det är bara en arbetsgivare som saknas nu ;) Känner du till någon som behöver en erfaren receptionist, kanslist, kontorsassisten eller liknande går det att nå mig via e-postadressen i min profil. Klicka på den fina bilden på mig så ser du min profil och mailadress.

 

Håll i hatten i vinter. Man vet ju inte hur hårt  eller åt vilket håll det blåser :)

 

 
 

RSS 2.0