Nytt år - nya möjligheter

Så är det nog. Det är som att vända blad i ett kollegieblock från en fullskriven sida till en ny tom sida. Man sitter där och undrar vad man skall fylla det med och sakta men säkert kommer nya ord och meningar fram. med nya lärdomar och insikter.
 
Men ibland lär man sig aldrig. Jag har många gånger den senaste månaden funderat på att kosta på mig ett par broddar men aldrig kommit till skott. Som en vis kvinna vid bussen nere på stan sa här om dagen: Har man halkat om kull en gång vill man inte göra det igen. Jag berättade att jag gjorden en halv saltomotal baklänges och landade på nacken för några år sedan men ändå inte skaffat mig broddar. En del lär sig aldrig. I detta fall var det jag.
 
Jag brukar lägga upp en bild med nyårs och julhälsning. I år har jag ingen sådan. Men jag har en annan kul bild från min mobil. Det är ett meddelande från Telia när jag skaffade mig mitt kontantkort där för 3,5 år sedan. Läs så får du se om du ser vad som är galet med den.
 
Gott Nytt År
 
 
 

Å nu så vill jag sjunga att sommaren

 
 
 
är skön... sjöng ett barn på en pulka som en pappa drog förbi på gångvägen nyss. Jodå! Sommaren är skön tänkte jag med pälskappan på. Huttrar och fryser gör man och hoppas att sommaren kommer tidigt nästa år.
 
Skall straxt in i dushen och göra mig klar för Ansgars årliga julfest. Ett litet genrep inför julen och alla aktiviteter. Kan bara hoppas att kroppen håller och att jag inte blir helt slut. Är fortfarande inte helt i form efter operationen. Det tar tid. Operationssåren är i stort sett läkta. Så det känns skönt. Men det är en otrolig omställning i kroppen och jag äter efter klockan. Men jag börjar mer och mer inse att jag har gjort rätt beslut med operationen. Ingen större viktnedgång ännu men det kommer väl med tiden. Vi får se hur viktkurvan ser ut om någon månad.
 
Dags att göra sig klar ;D
 
Må gott

Vinter och knapt 2 vecker efter operationen

 

 

Hur vet man att det är vinter? När det är svart ute vid 15.00; när solen inte orkar upp över hustaken; när kylan kryper över köksgolvet från min dragiga altandörr; när fåglarna sitter i träd och hustak som några svarta, vita och grå bollar. Då vet man att det är vinter.

 

Jag sitter inne och tittar ut och förbannar det faktum att jag inte har en kamera att dokumentera snön på träden eller den bleka vintersolen genom snöklädda träd. Jag ser en fin bild men kan inte ta kortet. Det är mer frustration än att jag ännu inte har fått orken tillbaka efter operationen.

 

Hur mår jag nu så här snart 2 veckor efter operationen? Jag mår bra, trött men inte förlamande trött. Irriterad på agrafferna (klamrarna jag är hopphäftad med efter snitten) och ser fram emot onsdag när de skall bort. Kan känna att jag inte är helt läkt invärtes ännu men det är på gång. Matlusten är tillbaka, så gott nu det kan med en magsäcks ficka, och jag testar gränserna lite försiktigt för att inte drabbas av dumping när jag inte är hemma. Bättre att testa hemma först än att göra det in public så att säga. På sjukhuset var det ett par av tjejerna som opererades samma dag som mig som drabbades. Jag saknade bättre information om hur man äter när man är nyopererad, när man precis har kommit hem. När man sakta kan pröva sig fram vad man tål och inte tål. Vad som kan hända i kroppen när man är nyopererad. Det var något jag hade velat veta innan.

 

Om du har ramlat in på min blogg efter att ha sökt info om gastric bypass så skall jag här ge några exempel på vad man kan förvänta sig. Det är självklart inget heltäckande och det behöver inte vara så här för alla. Det går säkert att både lägga till och ta bort olika symptom och information.

 

  1. Värk i mellangärdet, ut i ryggen mellan skulderbladen och upp i axlarna. Beror på den gas som man pumpar upp buken med för att se bättre och kunna genomföra operationen på ett bra och säkert sätt. Gäller vid titthåls operation. Det är inte hjärtat som spökar utan är helt normalt efter en titthålsoperation. Och gasen släpps ut innan man häftas ihop. Men det kan mycket väl vara rester kvar och vävnaden reagerar säkert på att ha varit uppblåst (mitt eget antagande, fråga kirurgen om du vill veta hur det verkligen är)
  2. Avsaknad av matlust.
  3. Gasbildning i magen. Det händer när magen börjar komma igång efter ingreppet. Det kan spänna rejält och till och med göra ont.
  4. Svårt att äta rätt portionsmängd i början.
  5. Magkatarr liknande symptom. Skall prata med distriktsköterskan om det när jag tar bort agrafferna på onsdag.
  6. TRÖTT. Jag var dödligt trött hela första veckan efter operationen. Nu börjar det bli bättre.
  7. Första dagarna hade jag svart avföring. Troligen berodde det på ”gammalt” blod efter operationen i snitten från tarmar och magsäck. Är det inte färskt blod behöver man inte vara orolig. Men är man det minsta osäker är det bättre att ringa kirurgen och fråga om det.
  8. Ät smått och lugnt. Kroppen kommer att tala om vad och hur mycket du tål. Lyssna på den!
  9. Ät  lättuggat som färs- och fiskrätter den första tiden, om inte för att lära  dig och att tugga maten på rätt sätt utan missöden.

 

Detta var något litet om vad man kan drabbas av och lite råd jag saknade FÖRE operationen. Jag har hittat en app på appstore som fungerar bra att ha när man skall hålla reda på alla mattider. Den kostade 7 kr och jag ångrar inte att jag köpte den även om jag har synpunkter på hur den fungerar. Det är mat&sov klocka. Söker du hittar du den på detta namn ihop skrivet som jag har gjort. Du kan lägga in mattiderna så att de blir jämt fördelade över dagen. För mig fungerar det bäst att äta 5 ggr under dagen och ta en natt macka som mitt 6:e mål. Jag vaknar alltid vid  tretiden på natten så det fungerar för mig. Då börjar jag med frukost kl 9 och tar mitt kvällsmål/mellanmål vid 21.00, sedan när jag vaknar vid tre tar jag mitt sista mål. Går det för länge mellan kvälls och morgonmålet kan man få blodsockerfall och det är inte trevligt – jag lovar. Jag är ingen kvällsmänniska så jag vill gå i säng någon gång på kvällen. Därför fungerar detta system för mig när jag ändå vaknar vid en viss tid på natten.

 Nu är klockan efter 15.00. Dags för mellanmål.

 

Ta det lungt och klä dig varmt i kylan.

 

 


Morfin

är en gudagåva till alla nyopererade. Utan det hade hela tillställningen varit outhärdlig.

Operationen gick väldigt bra. Vet inte när jag kom till uppvaket men jag vet vad klockan var när jag började bli medveten vad som hände runt mig, framför allt med mig. Jag stod först på operationslistan. Var förvånansvärt lugn och helt utan nervositet. Jag fick gå ner till op själv och hjälpa till och styra min säng. Satt i väntsalen på dagoperationen några minuter innan jag fick gå in i operationsalen och klättra upp på operationsbordet. Efter det gick det ganska fort. Från det att de hade satt droppinfart tills jag fick andas i masken gick det bara någon minut eller två. Det sista jag mins var att ögonen började flacka och sedan vet jag inte mer förr än jag vaknade på uppvaket och blev medveten vid 10-tiden, ca 3 timmar från det jag sövdes.

 

Uppvaknandet var inte så skönt då jag hade väldigt ont. Men efter att fåt en hel del Morfin mådde jag ganska bra. Tagen var jag, konstigt vore det annars, men hade inte ont. Jag fick ligga där och lura. Var väldigt trött. Besvärligt blev det efter ett par timmar då jag behövde på toa. Jag ville inte ha bäcken utan ville till toaletten. En sköterska rullade sängen dit och hjälpte mig in. Sedan upptäckte jag något som jag inte trodde skulle kunna hända. Jag visste inte hur man gör när man kissar!!! Satt och luta mig åt alla håll och kanter för att hitta rätt muskler. Det kom någon droppe nu och en då, men jag fick tillslut göra vad jag behövde. Det tog något dygn innan det fungerade utan att jag behövde tänka på det.

 

När jag var tillbaka på avdelningen vid två-tiden gav jag mig den på att ta mig upp ur sängen, annars hade sjukgymnasten kommit och tvingat mig upp och jag tyckte det var bättre frivilligt än med tvång. Det är nödvändigt  och komma upp fort för att undvika blodproppar.

Första dygnet fick jag vara fastande. Hade glycosdropp för att att inte må dåligt. Dagen efter fick  jag börja med vatten på förmiddagen och soppa på eftermiddag och kväll. Igår fick jag äta mat för första gången på en månad och då hade jag ingen matlust. Det tog tvärstopp efter knappt halva portionen.

 

Jag kom hem igår från sjukhuset. Fick sjukresa hem till dörren. Det kändes lite märkligt att vara hemma så snart men samtidigt var det otroligt skönt. Tänk bara att en så enkel sak att få ligga i sin egen säng. Det finns bara ett ord för det - LJUVLIGT. Jag är fortfarande väldigt trött och tagen. Har svårt att röra mig då jag fortfarande har ont men jag behöver inget Morfin utan det går bra med Alvedon.

 

Nu skall jag vila mig en stund innan det är dags att försöka få i mig lite lunch. Jag äter på klockan, inte för att jag är sugen eller hungrig.

Må gott

 

 

RSS 2.0