Advent

Nu kommer den tiden på vintern som jag älskar. Tjoho!!! Pynta med glitter och ljus och jag vet inte vad :) Sneglar på ny ljusslinga till rosenbågen och undrar om jag skall ta mig råd. Jag köpte en ny, onödigt dyr, ljusslinga förra året men efter hand har den lagt av så nu blinkar bara de röda lamporna. Något fel är trasigt. Får se hur jag gör. Bara Monc har flyttat ut sina kartonger och påsar skall jag börja pynta här. Jo, hon mellan landade hos  mor sin (mig) mellan två boenden ett kort tag. Men på måndag får hon nycklarna till sin första riktiga lägenhet med ett 1:a hands kontrakt. GRATTIS vännen min. Imorgon blir det adventsgudstjänst.  Jag hoppas att det blir lite traditionell julmusik då, det brukar det bli . Det skall bli kul.

Må gott


                          Julen på väg


Grönt + Blått = Rött

Vad är nu detta för en addition? Skall mp och m gå ihop i en allians, eller? Oj, vilken röra det skulle bli. Det skulle verkligen bli rött eller kanske närmare bestämt en brunaktig sörja.

Nä, Det handlar om färgade ögonlinser. Jag fick ett par blåfärgade linser utan styrka av min äldsta dotter. De var förstora för henne och hon tyckte jag kunde pröva dem. Sagt och gjort. Efter en halvtimmes trixande fick jag äntligen in den ena linsen i ögat. Tar en titt i spegeln och mår illa. Jag har näst intill skogsgröna ögon av naturen. Nu stod jag där med ett blått och ett grönt öga. Linsen åkte kana i ögat som om den vore på en skridsko is. De stunder den låg i rätt läge såg jag inte klok ut. Ärligt talat, jag såg sjuk ut. Blå ögonfärg är inget för mig - så länge det handlar om mina ögon. Jag gillar min egen färg mycket bättre så jag tar ut linsen. Men i och med att linsen hade åkt runt i ögat så blev det irriterat och är så fortfarande två dagar senare. Ögat är rött och skaver. Därför stämmer additionen Gröna ögon + blå linser = röda irriterade ögon. Linser - no more. Det får fortsättnings vis bli glasögon för min del. Jag har haft det i 32 år så det får duga resten av mitt liv också. Och min ögon färg har jag haft hela mitt liv så den får även fortsättningsvis duga åt mig.

Må gott.

ps. Det var helt nya linser som var oanvända. Så nu behöver du inte fundera på det ;)

Nu kommer istiden...

skanderade kvällspressen här om dagen, mitt förra inlägg till trots. Det var inte så illa som det låter. Det handlade om väderprognosen. Snö och isvarning, burr. 

I Uppsala i dag är det halt och snön ligger i drivor på marken. Jag tror jag har hört snöplogen nästan hela dagen. Funderar allvarligt på att gå i ide. Jag hör inte till dem som slänger mig ut för backarna och gläds över varje litet snökorn jag kommer åt. När kylan kommer drar jag schalen hårdare runt huvudet så jag ser ut att ha konverterat och blivit muslim. Jag blundar och börjar tänka på palmer och turkost solglittrande hav a la resebroschyrer medan jag håller tungan rätt i munnen för att inte bryta armar och ben av mig i halkan. Är svårt avundsjuk, åtminstone just nu, på dem som lyckats lämna detta köldhål, Sverige, för att bo på varmare breddgrader. Det där med gin tonic (typ Skytte funderingar, Golfklubba i hand, gin tonic i hjärnan?) går att leva utan och golfen lämnar jag med varm hand över till min äldsta dotter som har ett utmärkt bollsinne, vart hon nu har fått det ifrån. Jag tar nog hellre ett dopp i poolen eller havet om det är tillräckligt varmt. Att träffar glada och öppna människor - det är också kul. Eller, varför inte besöka en historisk plats med en  ruin eller dylikt, det låter väl riktigt spännande? Annars kan ett grillparty i solnedgången vara nog så trevligt. Drömma går ju an och har ännu inte kostat några pengar. Jag får väl se fram emot julen med alla ljus och glitter dekorationer, julkrubban och allt som hör till julen. Januari, februari, mars och april får jag försöka klara av på annat sätt. Kanske just drömma om att bo i varmare land, vem vet  :)

Må gott i snön


Snö
Fotograf: Ida


Miljövargen kommerPå 70-talet skrek man "OLJAN TAR SLUT". Oljepriserna sköt i höjden med dyr villa olja som följd. Oljan tog inte slut, men man insåg sitt beroende till osäkra länder där oljan finns. Sedan kom nästa skrik. NY ISTID PÅ VÄG. Vi kommer alla att frysa till glasspinnar. Sedan kom nästa skrik. SKOGEN DÖR! försurning! fy på jordbruket. Ryssen, den förhatliga ryssen, som skickar hit sitt sura regn som dödar våra fina gran- och tall skogar. I och med att pappa är skogsägare började jag titta efter döende granar och såg dem över allt - vare sig de fanns eller inte. Ja just det! Vi hade det stora OZONHÅLET som bränner sönder oss som om vi vore småkryp under brännpunkten på ett förstoringsglas i solsken, det höll jag på glömma.

Och så hände Tjernobyl mitt i allt ihop. Och då blev vi varnad för becerel. oooo det är farligt - det är det och det skall inte förnekas men hur farligt är det och hur mycket fanns det från början? Man grävde ned älgkött för miljoner. Varnade för svamp och bär i vissa delar av landet. Sedan ändrades gränsvärdena och plötsligt hade man kasserat ett helt köttberg som var användbart. Vi brukade plocka trattkantareller just i de områdena som var svartlistade. Min mor tog en påse med oförvällda svampar, en påse med svampar som var förvällda en gång, en annan som var förvälld två gånger o s v och kontrollerade sedan upp hur mycket becerel det var i svampen i de olika påsarna. För varje förvällning i nytt vatten halverades strålningen. Så i de sista påsarna var det tjänliga svampar om än lite urvattnade. Smaken fick vi tillbaka genom att steka dem i lite smör när det var dags för användning. Så, under det stora becerel larmet åt vi våra trattkantareller i godan ro. Så var det med det larmet.

Nu skriker klimat gurun igen. DET BLIR FÖR VARMT. Det är så mycket växthuseffekt att vi kommer att få stormar och orkaner som är fruktansvärda. Maldiverna är på väg att leta efter nytt landområde då de riskerar att drunkna när polarisarna smälter. Hela Maldiverna kan tvingas flytta ; Maldiverna sjunker - kan flyttas. Det är slut med vintern. Vänta nu! Slut med vintern? Var det inte den som skulle öka sa man förut. Det var ju en ny istid på väg. Hur skall forskarna ha det? Den ena larmrapporten efter den andra ropas ut. Olika teorier skriks ut som sanningar och det mesta levereras i en uppsjö av känslor. Inga rapporter får ifrågasättas. Al Gore får pris för sitt miljöengagemang trots att hans film inte får visas i Englands skolor utan att lärare finns med som kan balansera felaktigheterna i den. Att man skulle ta och jämföra olika forsknings resultat mot varandra och olika teorier med varandra för att se på skillnader och ev. likheter och sedan se på hur det har sett ut i historien - alltså rent vetenskapligt tillvägagångsätt - är rena tabut. Tänk om man kom fram till att man faktiskt INTE VET om det finns något klimat hot som människan ligger bakom - det skulle ju vara en katastrof värre än en tsunami. Jag säger inte att det inte skulle kunna finnas ett klimathot, men jag undrar över hur den egentligen ser ut. Alla dessa miljörävar som ropar ut att vargen kommer gör så att man blir trött på vargvarning. Vad händer då när vargen verkligen kommer?


Sköt om digNedan är en länk till en artikel där författaren inte för ett helt ologsikt resonemang :)

Mental istid i klimatfrågan


Omtumlad

Nyss hemkommen från söndagsmötet. Är rätt omtumlad. Bra predikan och den var "bara till mig" och  minst 20 pers till tänkte nog så :) . Skall lyssna på den igen.  Länk nedan. Ta dig tid att lyssan på den.

Må gott

» Vad ska göra när det inte blir som du har tänkt?

Personliga tågbiljetter

Biljetter blir personliga

Why not? Vad jag förstår är det så flygindustrin har gjort sedan urminnes tider. Beställer man en tågbiljett förväntas man ju använda den själv om man inte köper den åt någon annan, men i det läget är det enkelt att uppge dennes namn. Hur svårt är det på en skala? Kör hårt SJ! Kanske jag har råd att hälsa på mina föräldrar oftare efter en sådan ändring eller varför inte kunna åka och besöka någon lite längre bort, det vore nice. Äntligen har kanske SJ hittat på något bra.

Må gött

Trick or treat

knack, knack, knack. Jag öppnar dörren. Där utan för står 3-4 barn i 10 års åldern i mörka masker och häver ur sig - trick or treat. Med förväntansfulla ögon ser de på mig och tror att de skall få något godis. *suck* Något godis har jag inte hemma, och hallowen firar vi inte. Jag förklarar läget för dem. Berättar om den svenska traditionen med påskkärringar i påsk och ber dem återkomma då. Så, nu har jag lovat. Jag måste ha bjudgodis hemma på skärtorsdagen för då kan det mycket väl dyka upp fyra häxor i 10 års åldern som kraxar utanför dörren och vill ha förning med sig till blåkulla.

Må gott

RSS 2.0