19417 bönerSå många böner finns det på Svenska Kyrkans bönesite i skrivandes stund. Det är makalöst många böner. Jag har fått svar på de böner jag har skrivit där, med råge. Vilka de är? Not your business.

Det finns lite att plocka av om man vill “återanvända” någon. Eller bikta sig som en kille hade gjort. Se bönen lite längre ned :) Man får hoppas att han lämnade till baka cykeln också ,) Bönerna kan sedan läsas upp i den domkyrka du väljer - om du vill. Detta är ett bra initiativ av Svenska Kyrkan. Allt i Svenska Kyrkan är inte dåligt.


 Må gottWhats up

Jag är emellanåt urdålig på att uppdatera bloggarna. Kanske inte riktigt lika dålig som Erik men ändå ;).


Vad har hänt sedan sist? hmm, jo. Mässor har jag varit på, och det är bra sådana. Tisdagarnas bibelstudier har varit kanon. Efter dem är det konte…, usch jag måste kolla stavningen, completorium, så skall det heta. Bra med klippa och klistra så att blir det rätt ;P Men i alla fall. Det är en underbar avslutning på tisdagarna. Så skönt och vilsamt. Det blir så lätt att somna när jag äntligen kommer hem och kan lägga mig. Onsdagsmässan är också ett sådant tillfälle. Jag älskar det. Gårdagens mässa var kanon. En underbar predikan om att förvalta sitt pund = sina förmågor, kunskaper och erfarenheter man har. Och ovanpå detta nattvard. I love it.


Vad kan jag berätta mer? Engelskan går inte så bra. Det har varit för mycket den här terminen. Först astma i närmare en månad innan jag kunde andas någorlunda normalt. Sedan eksemet som blossade upp och inte lät mig sova på nätterna och sedan den vanliga värken som gör att jag inte kommer iväg på kursen nu och då. Allt detta har gjort att jag har missat för mycket. Bara det att vara sjuk under en månad gör massor. Jag orkade inte öppna böckerna en gång och det är ingen hitt. Visst gick det bra på första skrivningen ändå, men andra gick inte så bra. Det som är bra är att jag inte behöver ha bråttom. Jag kan, som nu, göra om en kurs om det inte går bra.


Detta med att studera är rätt roligt. Jag har redan börjat fundera på vilket ämne jag skall ta här näst. Filosofi hade inte varit fel, men det finns inte på kursutbudet på komvux. Men det finns andra ämnen som är intressanta och som också skulle vara kul att läsa. Mmm, kurskatalogen är ett riktigt smörgåsbord att läsa. Vi får se om och hur mycket jag orkar med. Men jag har en regel. Inte mer än ett ämne i taget, annars blir det to much för lilla mig. Men allra först skall jag göra färdigt engelskan, både A och B kursen hade jag tänkt. Sedan får jag se vad som händer. Framtiden är som ett blankt papper. Just nu sitter jag och funderar på vad jag skall fylla det med. Men det är intressant och roligt, inte skrämmande.


Må gott 


Knäckta strån…

vill han inte sönder bryta. Han säger inte till den med brutet ben att springa eller den med bruten arm att lyfta sten.

 

Nej först vill läkaren lägga det trasiga tillrätta, det gör ont. Sedan ett skyddande och stödjande gips. Det gör fortfarande väldigt ont, men nu känns det lite skönare. Benpiporna skaver och gnager inte mot varandra och den mjuka vävnaden längre. Allt efter tiden går gör det mindre och mindre ont. Benet läker.

 

En dag säger läkaren att det är dags att ta bort gipset. Du behöver det inte längre. Gipset har blivit obekvämt och kliar. Benet känns så förunderligt lätt utan gipset men musklerna är nu svaga. Nu behövs träning för att stärka det svaga.

 

Så här vill han göra, Fader Gud, med oss människobarn. Tänk att vi har så svårt att tro på att Gud vill göra oss detta, fast det är så naturligt. Tänk att vi människor kan ha så svårt att behandla varandra på samma sätt. Att älska sin nästa som sig själv och älska Gud för den han är,  istället för att frukta honom för den han inte är.

DSCF6424Total destruction

Monica säger att jag borde ha olika blogginlägg på mina bloggar. Men det tänker jag inte... inte i dag ialla fall :P


Löven har fallit, tomatplantorna vissnat ned, rosenknopparna har frusit, de sista björnbären som inte han mogna har ruttnat på gren eller blivit frystorkad. Borde gå ut och kratta löven över rabatter och lägga löv i urnor för att skydda känsliga perenner mot vinterkylan. Jag borde ta in trädgårdsmöblerna och göra rent på plattorna inför våren. Jag borde byta ut trasiga lampor i ljuskedjan inför julen.

 

Men vad gör jag? Jag sitter här vid datorn och gör massa andra saker, som att blogga till exempel. Sitter och tänker på hårdplugga inför nationella provet även om jag har bestämt mig för att göra om den här kursen. Suttit och gjort halsband och örhängen på löpande band istället för att göra alla måsten. Men någon gång måste man göra alla måsten så det är väl bäst att jag sätter lite fart nu.

 

Må gott


 

 

DSCF1046


Vad är då en människa? Att Gud lät sig försonas med oss.
När jag läser bibeln så får jag intrycket att en människa är en mycket oförnuftig varelse som skall tacka Gud för att hon får höra honom till. Många gånger blir hon jämförd med både höns och åsnor och andra mindre förnuftiga varelser.


Vad är då en människa och vad är hon värld? Psalmisten David säger i Ps 8:5 “Vad är då en människa att du tänker på henne, en dödlig att du tar dig an honom.” Vilken nåd att det inte är ute med oss trots att vi är så ofullkomliga varelser. Tänk att Jesus ville ta vårt straff så att vi kunde få en väg till försoning med Gud.


En sak jag snabbt har lärt mig älska är mässan – nattvarden. Jag älskade den förut men jag har lärt mig att älska den ännu mer nu. Söndag – onsdag har en otrolig dragningskraft på mig. Söndagen är den stora dagen för försoningsbyken. Sedan kommer jag behöva tvättas i förlåtelsen reningsbad en gång till innan det blir söndag igen, så då blir det även onsdagsmässan. Kommer åtminstone försöka komma iväg så många onsdagar som möjligt.


Nattvarden rymmer så mycket. Förlåtelse, upprättelse, helande, Gudsnärvaro, you name it and it will be there. Gud har knutit allt sitt i denna förbundsmåltid det enda han kräver är allt ditt, med allt vad det innebär av smuts och tillkortakommanden.


Vilket kraftfullt fläckborttagningsmedel.Må gottOnsdagsmässa

Hm, jag tror att jag har snöat in mig på detta med mässor, vesper, rökelse och liknande. Men å andra sidan finns det ju sämre saker att snöa in sig på. I går var jag på onsdagsmässa på Sankt Ansgar. Första onsdagen i månaden har de förbön för sjuka. De smörjs med olja och ett förbönsteam finns tillgängligt för lite mer förbön om så önskas. Efter det nattvard. Det var en underbar stund. En onsdagsmässa är lightversion av en söndagsmässa som någon sa efteråt. Bra beskrivning tycker jag. Det är mycket frikyrkligt blandat med högkyrkligt i en salig balanserad blandning. Underbart.


Må gott

 


Rökelse


Symbol på:

1. De heligas böner som stiger upp till himlen.

2. Guds närvaro

3. Offer till Gud


ps. Jag hoppas att Fader Bo rättar mig om jag har fel ;)


 Jag ha för mig att rökelsekaret på Sankt Ansgar är finare.


RSS 2.0