GASTRISK BYPASS

Så är det nu bestämt!

 

Den 28 november är jag inbokad för en gastrisk bypassoperation. Nu genomgår jag en förberedande diet bestående enbart av pulversoppor i olika smaker. Jag har fyra smaker jag kan välja mellan; banan, jordgubbe, potatis och purjolök samt sparris. Rätt enahanda vill jag lova, men det ger effekt. Hittills har jag gått ned i vikt med ca 500gr/dag, så långt jag har kunnat räkna ut med min badrumsvåg.

 

Jag fick erbjudandet att ingå i en modifast-studie. Jag får pulversopporna, Modifast, för hela kuren. Som motprestation får jag inte fuska det minsta – inte en enda extra kalori genom käften – under hela perioden på 4 veckor och 2 dagar; gå på provtagning 5 gånger under den här perioden med blodprover, urinprov och magnetkamera röntgen. I mitt tycke är det ingen stor uppoffring. När operationsdagen kommer vet jag bättre än andra hur min kropp mår och hur den kommer att klara operationen. Hittar läkarna något som inte stämmer så finns möjligheten att åtgärda det innan eller om det behövs skjuta på operationen tills felet är fixat. Motivet till studien är att man vet att fettinlagringarna i levern minskar med pulverdieten och därmed minskar dess storlek, vilket underlättar operationen. Frågan är när i dieten det händer. Ganska spännande undersökning och jag tar gärna del av resultatet när det är klart.

 

Varför en så drastisk åtgärd som en operation?

Har man mycket kraftig övervikt samt anlag för hjärt- kärlsjukdomar och typ 2 diabetes skall man vara mycket rädd om sig. Fetman ökar riskerna för dessa sjukdomar och har man dess utom anlagen så är risken ännu större att drabbas. Det finns givetvis inga garantier för att inte drabbas, även om man genomgår en operation för viktminskning, men man ökar sina chanser att klara sig och det är vinsten både för mig, mina barn, släktingar och vänner. Varför jag har valt denna väg har i huvuddrag tre orsaker:

  1. Jag vill ha en chans att leva så länge så mina ev. barnbarn skulle kunna komma ihåg mig när jag är borta.
  2. Jag vill ha en chans att få uppleva mina barnbarn och förhoppningsvis, barnbarns barn om det är möjligt.
  3. Jag vill helt enkelt leva så länge som möjligt och så bra som möjligt.

 

Att tro att en operation är lösningen på viktproblem är en illusion som man behöver göra upp med långt innan man bestämmer sig för operation. Det är ett hjälpmedel och inget mer. Det som avgör om man lyckas eller inte är hur mycket är man beredd att kämpa: Man skall klara av att äta 6 ggr/dag; Dricka 1,5 liter vatten men inte vid måltiderna: Äta små barnportioner; Ta B-12 sprutor var 3e månad; Äta multivitamintabletter 2 ggr/dag. Dessutom tillkommer att man bör undvika att dricka alkohol då den tas upp betydligt bättre än innan operationen. Alkoholen rinner rakt ut i tunntarmen där den tas upp och går rakt ut i blodet. Det blir som en blodtransfusion med alkohol. I mitt huvud låter det som en ökad risk för alkoholmissbruk.

 

OBS: Bara för att man går igenom hela denna procedur innebär inte att man behåller den nya vikten. Det går att gå upp i vikt igen om man inte fortsätter äta rätt och på rätt sätt.

 

Operation var inte mitt första alternativ. Jag övervägde mitt beslut noggrant. För 10-12 år sedan gick jag på överviktenheten på Akademiska sjukhusets (då på Samariterhemmet) livsstilsprogram. Jag fick lära mig vad rätt kost var, hur den skulle fördelas över dagen, hur den tillagades på ett hälsosamt sätt, rätt kostalternativ när man åt ute, vikten av motion och även prova på olika former för att se vad som funkade bäst för mig. Att ha den här kunskapen med mig i bagaget är en fördel nu inför operationen. Omställningen blir svår, men inte omöjlig med den kunskap jag fick på livsstilsprogrammet. Då, när jag gick den kursen gick jag ned 16 kg som jag lyckades till stor del behålla i ca 2 år. Sedan kom livet ifatt mig och det spårade ur. Jag gick en kortversion av kursen några år senare men utan resultat. Nu efter mycket övervägande och samtal med beteendevetare, dietist, sjuksköterska, läkare och kirurg är jag nära operationen.

 

Hur jag kommer klara omställningen och livet efter operationen? Det kan bara framtiden visa. Kunskapen finns för att klara det men sedan skall kunskapen omvandlas till praktik och det är ett helt annant kapitel. Jag håller er uppdaterad i mån av ork och tid.

 

Sköt om er! Men framför allt var rädd om er hälsa!

 

Ämnets allvar till trotts ;)

 


RSS 2.0