Vinter och knapt 2 vecker efter operationen

 

 

Hur vet man att det är vinter? När det är svart ute vid 15.00; när solen inte orkar upp över hustaken; när kylan kryper över köksgolvet från min dragiga altandörr; när fåglarna sitter i träd och hustak som några svarta, vita och grå bollar. Då vet man att det är vinter.

 

Jag sitter inne och tittar ut och förbannar det faktum att jag inte har en kamera att dokumentera snön på träden eller den bleka vintersolen genom snöklädda träd. Jag ser en fin bild men kan inte ta kortet. Det är mer frustration än att jag ännu inte har fått orken tillbaka efter operationen.

 

Hur mår jag nu så här snart 2 veckor efter operationen? Jag mår bra, trött men inte förlamande trött. Irriterad på agrafferna (klamrarna jag är hopphäftad med efter snitten) och ser fram emot onsdag när de skall bort. Kan känna att jag inte är helt läkt invärtes ännu men det är på gång. Matlusten är tillbaka, så gott nu det kan med en magsäcks ficka, och jag testar gränserna lite försiktigt för att inte drabbas av dumping när jag inte är hemma. Bättre att testa hemma först än att göra det in public så att säga. På sjukhuset var det ett par av tjejerna som opererades samma dag som mig som drabbades. Jag saknade bättre information om hur man äter när man är nyopererad, när man precis har kommit hem. När man sakta kan pröva sig fram vad man tål och inte tål. Vad som kan hända i kroppen när man är nyopererad. Det var något jag hade velat veta innan.

 

Om du har ramlat in på min blogg efter att ha sökt info om gastric bypass så skall jag här ge några exempel på vad man kan förvänta sig. Det är självklart inget heltäckande och det behöver inte vara så här för alla. Det går säkert att både lägga till och ta bort olika symptom och information.

 

  1. Värk i mellangärdet, ut i ryggen mellan skulderbladen och upp i axlarna. Beror på den gas som man pumpar upp buken med för att se bättre och kunna genomföra operationen på ett bra och säkert sätt. Gäller vid titthåls operation. Det är inte hjärtat som spökar utan är helt normalt efter en titthålsoperation. Och gasen släpps ut innan man häftas ihop. Men det kan mycket väl vara rester kvar och vävnaden reagerar säkert på att ha varit uppblåst (mitt eget antagande, fråga kirurgen om du vill veta hur det verkligen är)
  2. Avsaknad av matlust.
  3. Gasbildning i magen. Det händer när magen börjar komma igång efter ingreppet. Det kan spänna rejält och till och med göra ont.
  4. Svårt att äta rätt portionsmängd i början.
  5. Magkatarr liknande symptom. Skall prata med distriktsköterskan om det när jag tar bort agrafferna på onsdag.
  6. TRÖTT. Jag var dödligt trött hela första veckan efter operationen. Nu börjar det bli bättre.
  7. Första dagarna hade jag svart avföring. Troligen berodde det på ”gammalt” blod efter operationen i snitten från tarmar och magsäck. Är det inte färskt blod behöver man inte vara orolig. Men är man det minsta osäker är det bättre att ringa kirurgen och fråga om det.
  8. Ät smått och lugnt. Kroppen kommer att tala om vad och hur mycket du tål. Lyssna på den!
  9. Ät  lättuggat som färs- och fiskrätter den första tiden, om inte för att lära  dig och att tugga maten på rätt sätt utan missöden.

 

Detta var något litet om vad man kan drabbas av och lite råd jag saknade FÖRE operationen. Jag har hittat en app på appstore som fungerar bra att ha när man skall hålla reda på alla mattider. Den kostade 7 kr och jag ångrar inte att jag köpte den även om jag har synpunkter på hur den fungerar. Det är mat&sov klocka. Söker du hittar du den på detta namn ihop skrivet som jag har gjort. Du kan lägga in mattiderna så att de blir jämt fördelade över dagen. För mig fungerar det bäst att äta 5 ggr under dagen och ta en natt macka som mitt 6:e mål. Jag vaknar alltid vid  tretiden på natten så det fungerar för mig. Då börjar jag med frukost kl 9 och tar mitt kvällsmål/mellanmål vid 21.00, sedan när jag vaknar vid tre tar jag mitt sista mål. Går det för länge mellan kvälls och morgonmålet kan man få blodsockerfall och det är inte trevligt – jag lovar. Jag är ingen kvällsmänniska så jag vill gå i säng någon gång på kvällen. Därför fungerar detta system för mig när jag ändå vaknar vid en viss tid på natten.

 Nu är klockan efter 15.00. Dags för mellanmål.

 

Ta det lungt och klä dig varmt i kylan.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0